Oekraïners in Soest

“Als iemand mij een jaar geleden had gezegd: ‘Er komen nú 150 mensen naar Soest om op te vangen’ dan had ik gedacht dat het niet zou kunnen. Toch hebben we die enorme prestatie binnen de gemeente Soest met elkaar neergezet.” Dat vertelde burgemeester Rob Metz van de gemeente Soest ons in een interview voor het magazine Oekraïners in Soest dat op het laatste moment aan zijn drukke werkdag was toegevoegd. Van inwoners en ambtenaren hoorden we dat zij samen optrokken en in recordtijd noodhulp boden aan de Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente aankwamen.

Vragen via vertaalapp
In de gemeente Soest wonen ruim 47.000 mensen waar nu 150 Oekraïners bij zijn gekomen. Om die omslag goed te kunnen regelen zette de gemeente het Oekraïne Team op, een vaste groep medewerkers die alles voor de vluchtelingen regelen. Wat er allemaal gebeurt rondom die opvang wilde het team graag in een magazine laten zien. Daarom interviewden we tolken, hulpverleners, ambtenaren, vrijwilligers, leraren en inwoners die hun huis openstelden voor vluchtelingen. Met handen en voeten, Engels en digitale vertaalapps in de aanslag lukte het ook om Oekraïners aan het woord te laten.

Vertraging door bombardement
Bijzonder was dat alle teksten naar het Oekraïens werden vertaald door mensen die nog in Oekraïne wonen. Af en toe kregen we dit soort berichten van het vertaalbureau. “Sorry, de vertaling is door de bombardementen van gisteren wat vertraagd.” Die mailtjes zorgden voor een extra motivatie om een mooi magazine te maken. En dat viel goed. Bij het uitkomen kreeg het magazine nationaal aandacht, onder andere in een uitzending bij NPO1. Daarna besloot de gemeente om in 2023 door te gaan met nieuwsbrieven voor en met inwoners en Oekraïners. Ook daarvoor schrijven wij weer met veel plezier de teksten. Slava Ukraini!